Drone İle Hava Fotoğrafı Üretimi
2017 gibi bir Dji Phantom 3 Standard drone almıştım.
Daha önce Çin’den ucuz yollu birkaç ürün denemem oldu, uçmadı, kırıldı, parçalandı.
Baktım olmayacak bari Dji’ın amatör kategorisinde sunduğu ürünü alayım dedim.
Tabi bunu da bir kez düşürdüm, çünkü gps açmadan kendin sürme modunu açmışım, bir rüzgarla puf uçtu gitti, iyi ki çamura düştü de yumuşak bir iniş oldu.
Ne iş yapıyorum bu drone ile?
Bir Youtube kanalım var şuradan ulaşılabilir; TIKLA!
Bir de tanıdıklarımın, şirketimin özel günlerinde çekim yapıyorum.
Bu aralar mesleğim gereği (gis ve yazılım uzmanlığı) algıda seçicilik başladı.
Drone ile hava fotoğrafı oluşturma ve 3 boyutlu görüntüleme konusunda bolca uygulama ve yazıya denk geldim.
Ve hatta Abd başkanı Trump’ın bile bu işlere kafa yorduğunu gördüm; TIKLA!
Drone ile hava fotoğrafı üretimi işini yapan birçok yurtdışı kaynaklı firma var.
Bunların bir listesi şurada; https://uavcoach.com/drone-companies/#Data
Tümü sınırlı süreli ya da sınırlı kullanımda ücretsiz, ücretli versiyonları ise aylık abonelik ile cloud çözümü sunuyor.
Açıkçası ben tüm bunların dünyanın birçok yerinden görüntü toplamak için devlet destekli olduklarını düşünüyorum, düşünsenize yüksek çözünürlükte ve üstüne para alarak görüntü topluyorsunuz.
Peki ücretsiz çözüm var mı? Var.
İlki OpenDroneMap uygulaması, diğeri yalnız Windows’da çalışan ve en fazla ve yalnız 150 Dji görüntüsü işleyen DroneMapper. DroneMapper ile Dji ürünleri dışında ve 150’den fazla görüntü işlemek istiyorsanız yine cloud çözümü tercih etmeniz gerekiyor.
Bu uygulamalara görüntü nasıl sağlanır?
Mobil marketlerde bir sürü uygulama var ve ücretsiz. Ben PrecisionFlight kullanıyorum.
Neyim eksik deyip bir hava fotoğrafı denemesi de ben yaptım.
Evime yakın bir bölgede, birkaç uygulama kullanarak hava fotoğrafı ürettim.
Öncelikle, 85 metre yükseklikten, 7.6 hektarlık bir alanı, 7–8 dakika uçuş süresi tutan bir uçuş ile 110 jpeg görüntü topladım.
Sonra OpenDroneMap uygulaması denedim. Bu bir komut satırı uygulaması. Komut satırı kullanmak istemeyenler için nodeJs bir kütüphanesi de var. Hatta WebOdm adında, görüntülerin harita üzerinde açılabildiği, 3d görüntüye erişimin olduğu ve authentication olan bir web projesi de var. Tümü açık kaynak kodlu ve GitHub’dan erişilebilir.
Ben MacOs Sierra işletim sistemi üzerinde denedim, WebOdm Oracle VirtualBox kullanan Docker bir makine üzerinde çalışıyor. Yine kurulum dokümanlarına Github üzerinden erişilebilir.
WebOdm görüntü işleme beni çok uğraştırdı. 110 imajı işlemesi 5–6 saati buldu, aslında işlemin tam süresini veriyor ama birkaç kez bilgisayar uyku moduna geçtiğinden ya da WebOdm ram yetmiyor diye uyarı verdiği için işlemleri yeniden başlatmam gerekti ve tam süreyi hesaplayamadı.
Sonuç üründe yüksek yapılarda sorunlar var ve (kusura bakmayın teknik terimi tam bulamadım) görüntüde bükülmeler var. 3 boyutlu modelde yapılar sorunlu ama ağaçlar gayet anlaşılır.
WebOdm kurulumu ve kullanımı ciddi uzmanlık istiyor. Ama yiğidin hakkını verelim, kendi cloud çözümü sunmak isteyenler için ücretsiz ve güvenli tek hazır çözüm.
Daha sonra DroneMapper Windows’da indirip denedim. Aynı sayıda imajı ve aynı alanı 10 dk da bitirdi. Çözünürlüğü WebOdm’den daha düşük. Ayarlanabilir mi bilmiyorum. WebOdm’de milyon tane seçenek var görüntü işlemek için. Ama yüksek yapılarda ve bükülmelerde daha başarılı sonuç veriyor.
Bir orto-mosaic, bir ortofoto bir de dem görüntü üretiyor.
Soru, öneri varsa bana ulaşın lütfen; https://www.linkedin.com/in/ibrahimsaricicek